Όσιος Νικόλαος ο Κουρταλιώτης

 

Η Αγία μας Εκκλησία λαμπρύνεται από νέφος Μαρτύρων, Αγίων και Οσίων.

Φορητή εικόνα στον Μητροπολιτικό Ναό της ΡόδουΟ Όσιος Νικόλαος ο Κουρταλιώτης κατέχει εξέχουσα θέση στις τάξεις των Οσίων και τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα όχι μόνο από τους κατοίκους της περιοχής του Χωρίου Ασώματος του Δήμου Φοίνικα Ρεθύμνου αλλά και από όλη την Κρήτη.

Ο Όσιος Νικόλαος είναι θαυματουργός και κατά καιρούς έχει βοηθήσει όσους έχουν επικαλεστεί με πίστη τη βοήθειά Του και εκ των υστέρων αφηγούνται τα θαύματα που έκανε ο Όσιος σε αυτούς.

Μεγάλα όμως διαχρονικά και αδιάψευστα θαύματα του Οσίου Νικολάου προς δόξαν Θεού είναι:

Οι πέντε  πηγές με άφθονο νερό που έχουν σχήμα, σειρά και αναλογία των δακτύλων χεριού. Το θαύμα αυτό έκανε ο Όσιος Νικόλαος στο μέρος που είναι η εκκλησία του και πιθανόν ο Τάφος του, λίγο πριν κοιμηθεί. Οι πέντε πηγές έκτοτε ξεπηδούν από το πρανές ενός ξηρού, κατά άλλα, βουνού με τεράστιες ποσότητες νερού ακόμα και σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας. Η ποσότητα του νερού είναι τέτοια που φθάνει για άρδευση και ύδρευση όλης της περιοχής και χύνεται και στη θάλασσα.

Ο ιερός ναός του Οσίου βρίσκεται στη μέση του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού. Το φαράγγι αυτό διασχίζεται από το δρόμο που συνδέει το Ρέθυμνο με τον Πλακιά. Η βουνοπλαγιά έναντι του δρόμου είναι απότομη και με μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα συνεχώς να πέφτουν στο δρόμο βράχια και λόγω διάβρωσης και από τα κατσίκια που βρίσκονται εκεί. Η θαυματουργική παρουσία του Οσίου δεν επιτρέπει να συμβεί το παραμικρό ούτε στους χιλιάδες προσκυνητές αλλά ούτε και στους διερχόμενους  από το φαράγγι.

Δικαιολογημένα λοιπόν όλοι εμείς που έχουμε την καταγωγή μας από τον Ασώματο τον θεωρούμε δικό μας Άγιο, συγχωριανό μας και προστάτη μας και δεν παύουμε σε κάθε δύσκολη στιγμή να ζητούμε τη βοήθειά του.

Ο Όσιος Νικόλαος γιορτάζει, ως γνωστόν, την 1η Σεπτεμβρίου ημέρα η οποία για την Εκκλησία μας είναι η Αρχή της Ινδίκτου δηλαδή η Πρωτοχρονιά του Εκκλησιαστικού έτους, ημέρα ξεχωριστή που γιορτάζεται αναλόγως.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον πόθο μου να γιορτάζω τον Όσιο Νικόλαο και να τον κάνω, ως εκ τούτου γνωστό, στον τόπο που ζω με την οικογένειά μου και εργάζομαι, με οδήγησαν να το εξομολογηθώ στον Ιερέα του χωριού μου Πατέρα Ιωάννη Λύκο. Ότι δηλαδή θα ήθελα να αφιερώσω την εικόνα του Οσίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ρόδου.

Η πρότασή μου αυτή όχι μόνο έγινε δεκτή αλλά το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Ασωμάτου αποφάσισε το ίδιο να δωρίσει την εικόνα του Οσίου Νικολάου, για την ευλογία όλης της Ρόδου.

Αποφάσισε δε, εν ευθέτω χρόνω, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πατέρα Ιωάννη σε συνεννόηση και με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο, να έλθει από την Κρήτη για την επίσημη τοποθέτηση της εικόνας του Οσίου Νικολάου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ρόδου.

Ως εκ τούτου θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας και από τη στήλη του περιοδικού μας «του Ψηλορείτη οι στράτες» το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Χωριού μας και ιδιαίτερα τον Πατέρα Ιωάννη για την προσφορά του.

Ακόμα με την ευκαιρία αυτή θέλω να καλέσω όλους τους Κρητικούς και φίλους Ροδίτες να παραβρεθούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ρόδου την ημέρα της γιορτής του Οσίου Νικολάου του Κουρταλιώτη, να γνωρίσουν ένα ακόμα Άγιο της Κρήτης να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα του και να πάρουν την ευλογία Του.

 

Γεώργιος Ι. Κυριακάκης